Monday 23 January 2012

Cake pops


Kezdjük talán a névvel! A jól csengö angol elnevezéseket még a csodálatos magyar nyelvnek sem könnyü visszaadni. Így próbálkozhatunk a következökkel: tortagolyó, esetleg tortabogyó és az ötletroham itt véget is ér. Én mindesetre maradok a "nagyzolós" angol elnevezésnél, amíg valami kedvesen csengö megoldás születik.
Mondanom sem kell, hogy a gyerekek megörülnek érte és nagy élvezettel harapják ketté a kidiszített golyócskákat. Egy születésnapi party a legjobb alkalom arra, hogy ilyen különleges meglepetéssel rukkoljunk elö! De hogy hányadik születésnap? Szerintem kortól és nemtöl függetlenül mindenkit le lehet vele nyügözni!


Amerikai honlapokon színpompás kollekciókat találhatunk. Mint mindenhez persze kaphatók profi hozzávalók, amelyek a sikerhez nagyban hozzájárulnak. Ilyen különleges adalék a szivárvány minden szinében kapható csokilencse, ( PL: Wilton Candy Melt ), de míg nem próbáltam,addig nem merem ajánlani. Lehetne még olajos ételfestékkel fehér csokit színezni, de azt a fehér csoki rémes tulajdonságai miatt amúgy sem ajánlanám. Tehat marad az étcsoki vagy a profi kelléktár, ami nyilvánvalóan itt is a siker záloga lehet.
Éppen ezért is a beszámolóm kicsit a hazai viszonyokhoz van igazítva, azaz mihez kezdhetünk az átlagos otthoni hozzávalókkal.
A recept hasonlóképpen visszafog az amerikai "tömör gyönyör" érzésböl, így már kevésbé csömör és édes.
Söt, talán még egy kis édes izt el is bírt volna, nekem ezekkel  a mennyiségekkel amolyan férfias (tehát nem éppen édes)csokis-kakaós ízvilága lett.
Amerikai süti ide vagy oda, ne feledkezzünk meg a mi jó öreg keksztekercsünkröl, és annak gömbölyü kókuszgolyó-tesójáról sem. Szerintem ez a kekszmassza hasonlóképpen felturbózva talán még finomabb is, mint külhoni testvérkéje.












Hozzávalók:
A piskótához:

100 g vaj vagy  margarin
40 g cukor
2 tojás
1 csipet só
1/2 cs. vaniliás cukor
200 g liszt (ha kakaósat készítünk, akkor 180 g liszt +20 g kakaó)
2 csapott tk sütöpor
szükség szerint kb. 4 ek. tej

 A Krémsajtos alapkrémhez ( avagy"frosting"-hoz) *a bejegyzés alján további krém variációkat találsz

30 g vaj!
70 g mascarpone ( vagy éppen natúr krémsajt)
85 g porcukor
1 vaniliás cukor
1-2 tk tej

A vajat és a mascarponét (krémsajtot) habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk az átszitált porcukrot, vaniliás cukrot. Szükség szerint pici tejjel hígithatjuk (1-2 teáskanálnyi csak!!)


A sütöt 175 fokra elömelegítjük.
A vajat a cukorral és a csipet sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd egyesével a tojásokat is belekeverjük a masszába.
A lisztet elkeverjük a sütöporral (és kakaóval), átszitáljuk,és kisebb részletekben a cukros-vajas masszához keverjük. Ha túl sürünek találjuk, néhany kanál tejet is adhatunk a masszához.
20 cm-es sütöpapírral bélelt formába öntjük é kb 30 - 35 percig sütjük 175 fokon. Tüpróbával ellenörizzük,átsült-e.
Rácsra téve hagyjuk kihülni, és lehetöleg csak másnap használjuk fel. (A friss piskóta nehezebben morzsálódik.)

Ime az elkészült piskóta, melyet 1 napig állni hagytunk.
Szétmorzsoljuk. Ez a recept erre a feladatra tökéletesnek bizonyult. Meglepöen könnyen ment, nem volt száraz, de nem is volt ragadós a tészta.
Hozzáadunk az elkészített krém felét.
Legkönnyebb a mixerünk dagastókarjával dolgozni, így nem lesz (annyira) ragadós-masszás a kezünk. Óvatosan a krémmel, a "megfelelö" állagot el kell találni. Látszólag a masszánk még mindig morzsásnak néz ki, de ha megpróbálunk golyókat formálni belöle, már szépen összeáll.
A két tenyerünk között gombolyítjuk. Ha kicsit erösebben megnyomjuk, és a gombóckánk repedni kezd, az azt jelenti, hogy kissé több krémre van szükség. Én ilyenkor pici krémet vettem az ujjaimra, és kicsit átgyúrtam a gombócot. Persze tehetünk egy keveset az egész masszába,majd újra átkeverjük.
Egy gombóc éppen 30 g legyen, ezt nevezném ideális méretnek. Ugyanis egy tortagolyót éppen két harapásra illik megenni.
Ha ilyen szép sima gombócot szeretnénk- márpedig ilyet szeretnénk-, picit megvizezett kézzel gombolyítunk egyet-kettöt rajta.
Megolvasztunk kb 50 g csokit, ebbe mártjuk a pálcikákat, amit lehet direkt erre a célra készen is venni, de én egyszerü saslik pálcát használtam. A pálcák végét kb 2 cm hosszan a csokiba mártjuk, majd beleszúrjuk az elkészült gömböcskékbe.
Ekkora már minden tervünk elkészült, hogyan fogjuk díszíteni a sütinket, készítsünk is mindent a kezünk ügyébe!
Tegyük a golyókat a fagyasztóba kb. 15 percre. Ezt a lépést ne spóroljuk ki, mert fontos technológiai szerepe van! 

Ez idö alatt olvasszuk fel csokoládét.A fenti mennyiséghez 200 g étcsokit és kb 100 g 70 %-os étcsokit használtam. Ugyanennyi fehércsokit is olvasztottam, de ha valaki sikerélményt szeretne, a fehércsokit inkább felejtse el. Tény hogy nekem a fehércsoki lassan közellenségemmé lép elö, igaz ez különösen erre az esetre, valamint az egyébként használatos fehér csoki ganache-ra is.Persze a csokikból marad ki, de megfelelö mennyiség kell ahhoz, hogy szépen bele tudjuk mártogatni a pálcikára szúrt süti golyókat.

Elérkezett a mártogatás ideje! A sütik felét kivesszük a fagyasztóból, csokiba mártjuk, közben körkörösen forgatjuk- és szánjunk egy kis idöt arra, hogy jól lecsöpögjön róla  a felesleg. Ekkor szúrjuk a pálcikánkat egy hungarocell lapba(vagy dekoszivacsba).
Mikor a felülete már picit megszilárdul, óvatosan ráhelyezhetjük a dekorációnak szánt cukorgyöngyöt, fondant virágokat, stb.

Alapkrém 2:

Vaniliás alapkrém

60 g szobahömérsékletü vaj!!
120 g porcukor
1 vaniliás cukor
1-2 tk tej
A szobahömérsékletü vajhoz fokozatosan adagoljuk az átszitált porcukrot, és habosra keverjük. Végül a tejet is hozzádjuk, jól elkeverjük.

További variációk:
Gyümölcsös krém gyerekeknek:
A krémsajtos alapban a krémsajtot gyümölcsös túrókrémmel helyettesítjük.

Nutellás krém gyerekeknek:
A krémsajtos alapban a krémsajt felét nutellával helyettesítjük.

Tiramisu:
 A mascarponés alapkrémbe 1-2 ek. erös feketekávét keverünk. A tej kimarad.

Tojáslikör/ Amarettó krém:
A vaniliás alapkrémbe tej helyett 1-2 tk tojáslikört/amarettót keverünk tej helyett.


A recept és eredeti ötlet Sandra Müller: "Verrückt nach cake pops"  címü könyvéböl való ( Walter Hädecke Verlag, 2011)

Kamilla muffin díszei




Nem maradhathatnak  szó nélkül Kamilla ( mellesleg 4 éves) muffin díszei. Éppen a sütögetös kellékeimet rendezgettem, amikor meglátott egy szülinapi sapkát ábrázoló beszúrható muffin díszt. Rögtön színest ragadott, és legyártott néhány általa megálmodott díszt. Én már csak akkor csatlakoztam, amikor fogpiszkálót kért. 
- Minek?  - Kérdeztem.
-Hát ráragasztani a muffin díszeimet!- válaszolta.
Szépen kivágta a formákat, és (egyedül) a fogpiszkálókra ragasztotta.
Nekem már csak annyi dolgom volt, hogy 30 perc alatt megsüssem a kedvenc sütijét.
Ez olyan gyors és egyszerü, hogy érdemes megjegyezni:

Hozzávalók:
Száraz anyagok:
150 g cukor
150 g liszt
1 csapott kk. szódabikarbóna
1 púpozott kk. sütöpor
2 ek. kakaó
Nedves anyagok:
80 ml olaj
150 ml natúr joghurt
2 tojás

Összekeverjük egy tálban a száraz anyagokat.
Egy másik kis tálban a nedves hozzávalókat.
Végül pedig a nedves anyagok keverékét a szárazakhoz öntjük, és jól elkeverjük. Csak mint a nokedli tésztát, nem kell habosítani-verni!
Muffinpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk és 190 fokon kb 25 -30 perc alatt készre sütjük.
Málnalekvárral a legfinomabb.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...