Thursday 18 July 2013

(Kapros vagy nem kapros)Túrós batyu Gluténmentesen és nem gluténmentesen

Kapros túróslepény... Tücsökbogárnál láttam legutóbb és máris összefutott a nyál a számban a mamám túrós lepényére gondolva. Csak hát akkor nekem az a fele kellett, amin nem volt kapor... Na de azt is tudtam, semmi esélyem... Egyszer mert OLYAN túrótölteléket valahogy sosem sikerült elöállítanom, másrészt mert amúgy sem ehetek lisztet. 
Na de az óhaj erösebbnek mutatkozott, így hát egy próbát megért.
Elökaptam jóféle Lajos Mari receptemet, akiben nem lehet csalódni, és íme: 



Gluténmentes kapros és nem kapros túrós batyu:
12 db batyuhoz:
0,5 dl langyos tej + még 1 dl tej ( a gluténmentes liszt 1 dl-nél többet vesz fel, majdnem a dupláját ennek) de a normál verzióhoz kb 1 dl elég
17 g élesztö ( 1/4 kocka kb)
1 kk. cukor + 45 g cukor
250 g liszt ( GM lisztböl legjobb az univerzális, vagy amiböl kenyeret lehet sütni- nálam SPAR universal GF )
1 tojássárgája, + 1 a lekenéshez
4 ek olaj
SÓ! ( 1/8 tk + egy csipet) el ne felejtsétek!! nekem valahogy mindig sótlan lesz, és az tényleg nem jó.


Töltelék:
250 g túró
1 tojás
60 g porcukor
vaniliás cukor
esetleg citromhéj
+aki szereti kapor

A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük. A tojás sárgáját a vaníliát és ízlés szerint a többi ízesítöt elkeverjük a túróval, majd hozzáadjuk a felvert tojáshabot, lazán elkeverjük..

A 0,5 dl tejben és 1 kk cukorban felfuttatjuk az élesztöt.
A liszthez adjuk a cukrot, sót , a tejben felfuttatott élesztöt, tojást, olajat, és a robotgép kelesztö pálcikáival hólyagosra dagasztjuk. Ez gm verzió esetében úgy néz ki, hogy szép sima, egynemü lesz a tésztája.. Közben kortyonként öntögetünk hozzá a langyos tejból annyit, hogy ezt az állagot elérjük. a tészta elég lágy hatást kelt, de mégis összeáll.
Langyos helyen kelni hagyjuk. (GM !) Lisztezett deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk. Csak lazán érjünk hozzá, lisztezzük, és akkor lehet vele bánni :-) 
30 x 40 cm téglalappá nyújtjuk, és 10 x 10 cm -is négyzetekre vágjuk. (akinek csak 9x 9 cm sikerül a kicsit ragadósabb tészta miatt, ne aggódjon :-) 1 evökanál túrót teszünk a közepére, majd a 4 sarkát összecsípve batyukat készítünk.
sütöpapíros tepsibe tesszük öket szorosan egymás mellé , így nem rendetlenkednek szanaszét a tepsiben sülés közben, tetejüket megkenjük az 1 kk olajjal elkevert tojássárgával, még fél órát kelesztjük, és mehet a 200 fokos sütöbe. Gyorsan sül, nekem kb 18 perc. ha az aljának is van szép világosbarnás szine, és a teteje is szép piros , kész.

Langyosan a legfinomabb, de ne egyetek négynél többet egyszerre, mert úgy jártok mint én!!  
Amint kihült, érdemes lefagyasztani, és mindig elökapni 1-2-t ha megkívánjuk, mert így azért még élvezhetö marad.. 
Az eredeti recept a fentiek duplája, abból 24 db batyu lesz.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...