Wednesday 15 October 2014

Ettöl megööörülsz / HOSSZÚ Ö- vel / (olyan fiom) kuglóf... ami ha akarod, gluténmentes!!

Pekándió pirítva, almadarabok, krémsajtos töltelék, fahéj... és a tetején még egy kis karamell öntet diódarabokkal...

Ha igazán jó fotót akartok látni, ne itt keresgéljetek. Nézzétek meg a recept eredetijét Glóriánál itt

Szerintem már csak a recept van hátra! Íme:

néhány mennyiség "césze= cup", sajna még nem volt idöm g-ban lemérni a hozzávalókat. 1 cup= 240-250 ml. szóval az általában 3 dl-es bögre nem jó méricskélni..

velük gyorsan megy...


A krémsajtos töltelékhez:

200 g krémsajt
60 g puha vaj
1/2 csésze cukor
1 tojás
2 ek. liszt / GM verzióhoz keményítö
1 tk. vanilia kivonat / vaniliás cukor

A kuglófhoz: 

1 csésze apróra vágott pekándió ( sima dió)
3 cs. liszt ( SPAR univerzal GM liszt)
1 cs. cukor
1cs. barna cukor
2 tk. fahéj
1 tk sótk. szódabikarbóna
1 tk. szerecsndió
3 tojás
3/4 cs. olaj
3/4 cs. cukor nélkuli almapüré *
1vanilia kivonat
3 cs. savanykás, kockákra vágott alma

Praliné öntet:

1/2 cs. barna cukor
60 g vaj
3 ek. tej
1 tk vanilia
1cs. porcukor

fél marék darabokra vágott (pekán)dió a szóráshoz

Elkészítés:

Elökészítünk és kivajazunk, kilisztezünk egy kuglófformát.
elömelegített 180 fokos sütöben 5-7 perc alatt megpirítjuk a diót, majd darabokra vágjuk.

A sajtkrém töltelék:
 A sajtkrémet, vajat, cukrot simára keverjük. Hozzáadjuk a tojást, lisztet(keményítöt), vaníliát, jól elkeverjük.

A tészta elkészítése:
A lisztet, kétféle cukrot, sót, szódabikarbónát és a füszereket elkeverjük.
Hozzákeverjük az enyhén felvert tojásokat, a kétféle cukrot, almaszószt és a vaníliát.
Belekeverjük az almadarabokat és a diót.
A tészta 2/3-at az elökészített formába kanalazzuk. ( A gluténmentes verzió elég sürü)
egy kis szélt hagyva a tésztára kanalazzuk-igazítjuk a krémsajtos tölteléket, majd befedjük a maradék tésztával.
160 fokon sütöttem, kb. 1 és negyed / másfél órát. Ha elkészült, kiborítjuk a formából, rácsra tesszük, és közben elkészítjük a praliné öntetet.


Összekeverjük  a barna cukrot, vajat és tejet, majd felforraljuk, és folytonos kevergetés közben 1 percig forraljuk. Levesszük a tüzröl, hozzáadjuk a vanilia kivonatot és hozzáadjuk  a porcukrot. Jól elkeverjük, és ha már sürün folyós állaga van, a kuglófunk tetejére öntjük. (Nekem nem kellett várni hogy hüljön-sürüsödjön, így rögtön mehetett a sütire. Rögtön megszórjuk a fél maréknyi dióval, hogy a kihülö szöntetbe ragadjanak a diószemek.


PS: én gluténmentes lisztböl sütöttem meg, de még a 3. napon is nagyon finom, puha maradt, ami nagyon meglepö a GM sütik esetében.


Almapüré : lehet almát párolni és pürésíteni, kevésbé munkaigényes a kész cukormentes ún. "Apfelmus" ami talán Alnatura-s változatban Magyarországon is kapható.
Esetleg 100 % bébiétel alma (pl. HIPP) bár abban fellelhetö némi kis víz, és 3-4 üveg biztosan szükséges..
Sztem pároljatok és pürésítsetek, megéri!!



2 comments:

Anonymous said...

Néhány gyakorlati kérdés:
- cca mennyi almát vegyek (3 csésze + almapüre)
- mennyi almából készítsem az almapürét
- amikor el kezdem párolni, pürésíteni az almát, akkor teljesen sűrűre főzzem, hogy ne legyen rajta nedvesség?

Segítséged előre is köszönöm

Zaubertorten said...

A 3 csésze alma nekem éppen 3 nagyobbacska almából lett. A péphez is kell 4-5 biztosan. Szerencsére nálunk van kész almapüré. Ha kicsit több, mint ami kellene, azt pl. megeheti a gyerköc, vagy te,vagy vagy vagy lefagyaszthatod... ha kicsit kevesebb lesz akkor meg nincs semmi. azt tedd bele a tésztába.
Picit parold meg, hogy botmixerrel szét tud keverni, ne maradjon rajta nedvesség, az csak hígítaná.
köszi a kérdést, remélem segítettem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...