Wednesday 26 October 2016

Almáspite, már megint! de GM!

Már vagy 20 éve lapul ez a recept a szakácskönyvem hátuljában..utolsó emlékem róla, hogy szénné égettem a gáztepsimben.. De akkoriban nagy sláger volt..már amikor nem égett meg.
A tésztájában van fött krumpli ( nem, nem macerás akkor sem), és arra gondoltam, hátha akkor nem lesz olyan porhanyós, töredezös a GM tészta..

Így is lett.
Nagy segítség az ilyen csili -vili (mert az lett, nem??) piték elkészítésénél a kedvenc tésztanyújtó technikám, amit videón


 ráadásul jön a karácsonyi aprósüti szezon.

ez meglehetösen nagy adag tészta, 5 mm vastagra kinyújtva egy adagot most vettem ki a fagyasztóból, és lett belöle egy 18 cm  átméröjü mini almáslepény..
Az elsö 2/3 adag pedig elég lett egy 26 cm-es tortaformára, peremmel, és a tetejét is befedtem tésztával. Azon érdemes kis formákkal Lyukakat szúrni..

Az eredeti recept / és a GM verzió: elég egy 26 és egy 18 cm-es kapcsos tortaformára.

300 g fött, áttört burgonya (lehetöleg a gombóchoz való, lisztes,szétfövö fajta- de ha nem, úgyis jó) langyosan, de ne másnaposan!
300 g liszt / SPAR UNIVERSAl GM liszt
1 tojás enyhén felverve
100 g zsír (Jesszus!! igen zsír, de ha még mindig koleszterin mumust okoz, amit jól belénk beszéltek, akkor legyen margarin - ami legalább olyan biológia fegyver.. vagy lehet vaj is..
150 g porcukor
1/2 teáskanál SÓ!!
100 g darált dió (ezzel nagyon finom, de a gyerek allergiás rá, úgyhogy mandula)
 *
A normál verzióba kell 1 sütöpor- és azt 3 mm vastagra kell nyújtani,
A GM verzióban NEM kell sütöpor- és 5 mm vastagra kell kinyújtani..

töltelék: Egy 26 cm-es kapcsos tortaformába elgendö, a kis formához 3 közepes alma kellett
1,3 kg alma , ezt a mennyiséget hámoztam meg, és vékony szeletelön hajszálvékonyra szeleteltem (nem reszeltem)
ezt meg kell párolni izlés szerint cukorral (1-3 ek), és
1 tk fahéjjal.
amíg el nem fövi a levét, így nem áztatja  el a tésztát..

---------liszt,porcukor, daralt dió elkever, zsírral (zsiradékkal) elmorzsol, majd az áttört  krumplival összegyúr.
4 részre osztjuk, 1-1 db 3 literes fagyasztózacskóba tesszük a gombócokat a nyújtáshoz..

A videón látott módon kinyújtjuk, és fagyasztóba tesszük..

A jól megdermedt tésztát elövesszük, körberajzoljuk a sütöforma alját, és kivágjuk. A sütöpapíros forma aljába helyezzük.. A forma oldalát zsirozzuk/vajazzuk keményítözzük..A maradék tésztából kb 2 cm széles csíkokat vágunk, és a foma oldalát körberakjuk..
Az alsó részt GM zsemlemorzsával megszórjuk, rá a töltelék. Elövehetjük a következö adag kinyújtott tésztát a fagyasztóból. megint egy kört vágunk ki, amit a töltelék tetejére teszünk..
Apró süti kiszúróval pár díszes lyukat ejtünk a tetején, a maradék tésztából kiszúrt mintákkal tovább cicomázhatjuk..
180 fokon sütjük..


TIPP:érdemes felvert tojással bekenni a tetjejét, így ha szép aranyló színe van , tudjuk hogy megsült.. GM tésztáknál gyakran nagyon világos marad a süti..

Ha még mindig nem unjátok az almát, itt az almás kosárka  receptje.

Ha pedig a zsír nektek is barátotok, itt egy szuper sajtos rúd.


1 comment:

bmari62 said...

Most nézem ennek a jó kis almás kosárkának a receptjét, nyerő lehet.Írod, hogy a kosárkákat anyukádtól hoztad, ugye teflonos?Ilyet szeretnék venni.Ki tudnád nyomozni, hogy hol lehet venni?Szeretnék vagy 25 darabot.Ugye segítesz?
Üdv:Marika

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...