Monday 3 October 2016

Málnás túrótorta


Bár kedvcsináló fénykép nem nagyon sikeredett a dologról, annyi biztos, hogy mennyei finomság!
Gluténmenteskék, ha megbirkóztok a nokedliszerüen lágy "gyúrt" tésztával, el fogtok képedni!! Ehhez próbálok némi segítséget nyújtani, mégpedig videóval. Egy szuper módszer, amivel bárki, bármilyen kényes, lágyabb, ragadósabb tésztával el tud bánni!!
Nincs többé végtelen mennyiségü hozzágyúrt liszt, deformálódott, elkenödött kiszúrt keksz, nem ellenségünk többé a non plus ultra lágy tésztája!!

Leírom a NORMÀL/ORIGINAL verziót. A gm -ben egy két dolgot változtattam, talan ezért is lett olyan lágy a tészta, de olyan finom lett, gyönyörüen megsült, szépen vágható lett, hogy legközelebb is fogom készíteni..








Normál gyúrt tészta:
150 g liszt, késhegynyi sütöpor, 75g porcukor, csipet só!!, 1 vaniliás cukor
100 g vaj
1 kisebb (M) tojás
Száraz anyagokat a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az elkevert tojást, összegyúrjuk. 3 l-es fagyasztózacskóba tesszük az 1/3-át, egy másik zacskóba a 2/3-át.

GM gyúrt tészta
50 g daralt mandula*
130 g Gm Spar universal lisztkeverék
75 g porcukor
1/4 tk só
1vaniliás cukor
100g vaj
1 nagyobb (L) tojás
Sütöpor NEM kell bele.

összeállítjuk a normál tészta szerint, és 1/3 - 2/3 ad arányban, csakúgy, mint fent.

A normál tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk ki a zacskóban.
A GM -et pedig 5 mm vastagra..ezt mondjuk, inkább szétkenjük, mint nyújtjuk...A kinyújtott tésztákat szép laposan a fagyasztóba tesszük, míg megfagy..( legjobb elözö nap összeállítani, igy a többivel sokkal gyorsabban haladunk majd...)
 Ime, a videó segítség... bár ez a tészta lágyabb, alapvetöen ugyanúgy kell eljárni.


A megfagyott tésztáról levágjuk a zacskót. A 26 cm-es kapcsos tortaforma alját rátesszük, és körbevágjuk a tésztát.A maradék tésztát leszedjük és félrerakjuk. A tortaforma aljába sütöpapírt teszünk, és az alulmaradt fólia segítségével a tésztakarikat a forma aljába tesszük. A kisebb adag elöre kinyújtott tésztából 4 cm széles csikokat vágunk (amíg a tészta hideg-fagyos) és a vajazott keményítözött tortaforma alját körberakjuk, hogy pereme is legyen. ha kisebb darabok maradnak, nyugodtan toldozzuk-foltozzuk a szegélyt körben.
Akár vissza is tehetjük a fagyasztóba, míg elkészül a töltelék:

Mindkét verzió ugyanúgy!

300 g málna kiengedve, botmixerrel pürésítve, majd belekeverünk 1 cs. vaníliás pudingport.

500 g krémes túrót ( így megússzuk a passzírozást) és 500 g mascarponét 1 vaniliás cukorral és 2 cs vaníliás pudingporral elkeverünk.
5 egész tojást 175 g kristálycukorral habosra-fehéredésig keverünk.

A tojáshabos keveréket kisebb adagokban óvatosan a túrós -mascarponés részhez keverjük..
A masszát a tésztával bélelt tortaformába öntjük, majd a tetejére csorgatjuk a pudingporral elkevert málnát, és belemárványozzuk a túrós krémbe.

175 fokos elömelegített sütöben sütöttem 70 percig, es 10 percig még a lekapcsolt sütöben hagytam.
Ha megmozgatjuk a formát, és még rezeg, nincs kész.
ha már csak egészen picit a közepe tünik kicsit lágyabbnak, már kivehetjük a sütöböl.

Hagyjuk kihülni, (eltart egy darabig) de langyosan már mennyei!

*ha nagyon nincs otthon mandula, tegyetek helyette GM lisztet(Spar Universal)
*az én sütöm meglehetösen preciz a höfokot illetöen, de erre szükség is van, mert a tésztának át is kell sülnie, de nem is szabad megégnie.
*Az elsö 30-40 percben ne nyitogassuk a sütö ajtót!
*szépen felemelkedik a massza sütés közben,akar be is repedhet, kihüléskor picit összeesik majd..
rusztikus lesz, de hát az nagyon menö..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...