Wednesday 26 October 2016

Almáspite, már megint! de GM!

Már vagy 20 éve lapul ez a recept a szakácskönyvem hátuljában..utolsó emlékem róla, hogy szénné égettem a gáztepsimben.. De akkoriban nagy sláger volt..már amikor nem égett meg.
A tésztájában van fött krumpli ( nem, nem macerás akkor sem), és arra gondoltam, hátha akkor nem lesz olyan porhanyós, töredezös a GM tészta..

Így is lett.
Nagy segítség az ilyen csili -vili (mert az lett, nem??) piték elkészítésénél a kedvenc tésztanyújtó technikám, amit videón


 ráadásul jön a karácsonyi aprósüti szezon.

ez meglehetösen nagy adag tészta, 5 mm vastagra kinyújtva egy adagot most vettem ki a fagyasztóból, és lett belöle egy 18 cm  átméröjü mini almáslepény..
Az elsö 2/3 adag pedig elég lett egy 26 cm-es tortaformára, peremmel, és a tetejét is befedtem tésztával. Azon érdemes kis formákkal Lyukakat szúrni..

Az eredeti recept / és a GM verzió: elég egy 26 és egy 18 cm-es kapcsos tortaformára.

300 g fött, áttört burgonya (lehetöleg a gombóchoz való, lisztes,szétfövö fajta- de ha nem, úgyis jó) langyosan, de ne másnaposan!
300 g liszt / SPAR UNIVERSAl GM liszt
1 tojás enyhén felverve
100 g zsír (Jesszus!! igen zsír, de ha még mindig koleszterin mumust okoz, amit jól belénk beszéltek, akkor legyen margarin - ami legalább olyan biológia fegyver.. vagy lehet vaj is..
150 g porcukor
1/2 teáskanál SÓ!!
100 g darált dió (ezzel nagyon finom, de a gyerek allergiás rá, úgyhogy mandula)
 *
A normál verzióba kell 1 sütöpor- és azt 3 mm vastagra kell nyújtani,
A GM verzióban NEM kell sütöpor- és 5 mm vastagra kell kinyújtani..

töltelék: Egy 26 cm-es kapcsos tortaformába elgendö, a kis formához 3 közepes alma kellett
1,3 kg alma , ezt a mennyiséget hámoztam meg, és vékony szeletelön hajszálvékonyra szeleteltem (nem reszeltem)
ezt meg kell párolni izlés szerint cukorral (1-3 ek), és
1 tk fahéjjal.
amíg el nem fövi a levét, így nem áztatja  el a tésztát..

---------liszt,porcukor, daralt dió elkever, zsírral (zsiradékkal) elmorzsol, majd az áttört  krumplival összegyúr.
4 részre osztjuk, 1-1 db 3 literes fagyasztózacskóba tesszük a gombócokat a nyújtáshoz..

A videón látott módon kinyújtjuk, és fagyasztóba tesszük..

A jól megdermedt tésztát elövesszük, körberajzoljuk a sütöforma alját, és kivágjuk. A sütöpapíros forma aljába helyezzük.. A forma oldalát zsirozzuk/vajazzuk keményítözzük..A maradék tésztából kb 2 cm széles csíkokat vágunk, és a foma oldalát körberakjuk..
Az alsó részt GM zsemlemorzsával megszórjuk, rá a töltelék. Elövehetjük a következö adag kinyújtott tésztát a fagyasztóból. megint egy kört vágunk ki, amit a töltelék tetejére teszünk..
Apró süti kiszúróval pár díszes lyukat ejtünk a tetején, a maradék tésztából kiszúrt mintákkal tovább cicomázhatjuk..
180 fokon sütjük..


TIPP:érdemes felvert tojással bekenni a tetjejét, így ha szép aranyló színe van , tudjuk hogy megsült.. GM tésztáknál gyakran nagyon világos marad a süti..

Ha még mindig nem unjátok az almát, itt az almás kosárka  receptje.

Ha pedig a zsír nektek is barátotok, itt egy szuper sajtos rúd.


Tuesday 11 October 2016

Gluténmentes csodapiskóta


Aki nem GM, ne irigykedjen, csináljon mindent ugyanígy, csak normál liszttel!

Általában ha magamnak is kell, egyszerüen úgy sütök, hogy a normál lisztet lecserélem GM lisztkeverékre, ami nálam mindig SPAR universal GM liszt.
Persze, van amikor bejön, van amikor nem..
 Mostanában elég sokat dicsérem magam (ha más nem teszi ) de ebböl is mindenki 2szer evett, es 10-en voltunk!! az is evett, aki nem szereti a tortát, az is, aki a málnát nem szereti, és az is, aki már amúgy is degeszre vacsorázta magát, és az is, aki gluténmenteset azért már csak nehogymár egyen!

Az  olajos piskótáknál, amit rendszerint a tortáimnál használok, nem annyira jött be. Aztán észrevettem, hogy azok a tészták, ahol viszonylag több tojást, ugyanakkor elég kevés lisztet használunk, csodás, könnyü, puha, "mint az igazi" benyomást keltenek..
Erre a málnás piskóta tekercs tortára sem panaszkodott senki, de fejenként 2 szelet mindenkinek(!)az már valami.. 

És íme a nagy ö: 
szeder és túrókrémmel töltve.. ezekért a krémekért lelkileg némileg megszenvedtem, és még csak nem is ingyen kaptam, szóval ez marad az én titkom, de biztos, hogy bármilyen krémmel töltitek meg, nem okoz senkinek csalódást..

A piskótához: 

4 tojásfehérjét 100 g cukorral habbá verünk. Egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat. Ezután beleforgatjuk 15 g kakó+15g kukorica keményítö+55 g Spar Univ. GM liszt keverékét, 
végül a korábban felolvasztott, de már langyosra hült 48 g vajat is.

2 db 18 cm-es kapcsos tortaformába osztjuk el a masszát, ( vagy egy 26-os -ba, ekkor egy lapot kapunk)
180 fokos elömelegített sütöben sütjük, amíg kész nem lesz (sütöfüggö sütési idö, én pedig nem jegyeztem fel, mert azt hittem, úgysem felejtem el.. de elfelejtettem)

kihülés után mindkettöt félbevágjuk,így 4 lapot kapunk.
Megtölthetjük ezzel az isteni finom,ráadásul nem titkos mascarpone -málna mousse-al is! 

350 g mascarponét 60 g porcukorral és egy cs. vaníliás cukorral habosra keverünk (vigyázat, ÖSSZEUGRIK ha túl sokáig keverjük)
A jéghideg 350 g tejszínt habbá verjük. Még mielött feloldjuk a zselatint, keverjük 3 részletben a mascarponéhoz.
 9 g zselatint hideg vízbe áztatunk, majd göz fölött felolvasztunk. Egy, majd még egy evökanál mascarponéval elkeverjük, végül az egész krémbe belekeverjük.
350 g (fagyasztott) málnát hagyunk félig kiengedni ( ha teljesen kienged, az sem dráma), és legvégül ezt keverjük a krémünkhöz.

A kapcsos tortaforma oldalát 2-3 plasztik lappal (írásvetítö fólia pl. átlátszó borítólap spirálozásnál) körberakjuk(belülröl), beletesszük az elsö lapot, és öntünk rá a krémböl. Megint lap, megint krém.. 
A tetejére tesszük az utolsó lapot, és 1 éjszakát állni hagyjuk. 
Az oldala önmagában is szép lesz, a tetejét díszítsétek tetszés szerint, csokimázzal, tejszíhhabbal stb..
Ha marad ki krém, tegyétek kis üvegpoharakba.

tipp: ha a tortát mérlegre teszed, leméred, hány gramm krémet töltesz egy rétegbe, biztosan szép, egyforma rétegeket kapsz majd..



Monday 3 October 2016

Málnás túrótorta


Bár kedvcsináló fénykép nem nagyon sikeredett a dologról, annyi biztos, hogy mennyei finomság!
Gluténmenteskék, ha megbirkóztok a nokedliszerüen lágy "gyúrt" tésztával, el fogtok képedni!! Ehhez próbálok némi segítséget nyújtani, mégpedig videóval. Egy szuper módszer, amivel bárki, bármilyen kényes, lágyabb, ragadósabb tésztával el tud bánni!!
Nincs többé végtelen mennyiségü hozzágyúrt liszt, deformálódott, elkenödött kiszúrt keksz, nem ellenségünk többé a non plus ultra lágy tésztája!!

Leírom a NORMÀL/ORIGINAL verziót. A gm -ben egy két dolgot változtattam, talan ezért is lett olyan lágy a tészta, de olyan finom lett, gyönyörüen megsült, szépen vágható lett, hogy legközelebb is fogom készíteni..








Normál gyúrt tészta:
150 g liszt, késhegynyi sütöpor, 75g porcukor, csipet só!!, 1 vaniliás cukor
100 g vaj
1 kisebb (M) tojás
Száraz anyagokat a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az elkevert tojást, összegyúrjuk. 3 l-es fagyasztózacskóba tesszük az 1/3-át, egy másik zacskóba a 2/3-át.

GM gyúrt tészta
50 g daralt mandula*
130 g Gm Spar universal lisztkeverék
75 g porcukor
1/4 tk só
1vaniliás cukor
100g vaj
1 nagyobb (L) tojás
Sütöpor NEM kell bele.

összeállítjuk a normál tészta szerint, és 1/3 - 2/3 ad arányban, csakúgy, mint fent.

A normál tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk ki a zacskóban.
A GM -et pedig 5 mm vastagra..ezt mondjuk, inkább szétkenjük, mint nyújtjuk...A kinyújtott tésztákat szép laposan a fagyasztóba tesszük, míg megfagy..( legjobb elözö nap összeállítani, igy a többivel sokkal gyorsabban haladunk majd...)
 Ime, a videó segítség... bár ez a tészta lágyabb, alapvetöen ugyanúgy kell eljárni.


A megfagyott tésztáról levágjuk a zacskót. A 26 cm-es kapcsos tortaforma alját rátesszük, és körbevágjuk a tésztát.A maradék tésztát leszedjük és félrerakjuk. A tortaforma aljába sütöpapírt teszünk, és az alulmaradt fólia segítségével a tésztakarikat a forma aljába tesszük. A kisebb adag elöre kinyújtott tésztából 4 cm széles csikokat vágunk (amíg a tészta hideg-fagyos) és a vajazott keményítözött tortaforma alját körberakjuk, hogy pereme is legyen. ha kisebb darabok maradnak, nyugodtan toldozzuk-foltozzuk a szegélyt körben.
Akár vissza is tehetjük a fagyasztóba, míg elkészül a töltelék:

Mindkét verzió ugyanúgy!

300 g málna kiengedve, botmixerrel pürésítve, majd belekeverünk 1 cs. vaníliás pudingport.

500 g krémes túrót ( így megússzuk a passzírozást) és 500 g mascarponét 1 vaniliás cukorral és 2 cs vaníliás pudingporral elkeverünk.
5 egész tojást 175 g kristálycukorral habosra-fehéredésig keverünk.

A tojáshabos keveréket kisebb adagokban óvatosan a túrós -mascarponés részhez keverjük..
A masszát a tésztával bélelt tortaformába öntjük, majd a tetejére csorgatjuk a pudingporral elkevert málnát, és belemárványozzuk a túrós krémbe.

175 fokos elömelegített sütöben sütöttem 70 percig, es 10 percig még a lekapcsolt sütöben hagytam.
Ha megmozgatjuk a formát, és még rezeg, nincs kész.
ha már csak egészen picit a közepe tünik kicsit lágyabbnak, már kivehetjük a sütöböl.

Hagyjuk kihülni, (eltart egy darabig) de langyosan már mennyei!

*ha nagyon nincs otthon mandula, tegyetek helyette GM lisztet(Spar Universal)
*az én sütöm meglehetösen preciz a höfokot illetöen, de erre szükség is van, mert a tésztának át is kell sülnie, de nem is szabad megégnie.
*Az elsö 30-40 percben ne nyitogassuk a sütö ajtót!
*szépen felemelkedik a massza sütés közben,akar be is repedhet, kihüléskor picit összeesik majd..
rusztikus lesz, de hát az nagyon menö..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...