Wednesday, 1 February 2017

Nutellás mogyorós csokikrémes piskótatekercs


Avagy Krisztike szelet becsavarodva..

 Hát igen, két év után sikerült megszereznem Krisztike csodasütijének a receptjét. Megcsináltam gluténmentesen is, tényleg nagyon finom lett!
na de kellett egy kis csavar, a finom nutellás-mogyorós csokikrémes tölteléket egy kakaós piskótába rejtettem..
!!!!! A tükörfény máz receptje    Praliné Zsuzsitól: itt, 3szoros adagot készítsetek a tekercshez.

Nálam a következö módosításokkal:
- fél óra múlva sem értem a bizonyos 104 fokot. Egyszer sikerült túllépnem, kb 106 fok lett, de ez a massza annyira besürüsödött, hogy szinte kezelhetetlen lett =kuka.
-marad a következö, 15- 20 perc forralás után késznek nyilvánítom a masszát, és ugy dolgozom vele tovább, ahogy Zsuzsi is írja..

A piskótatekercsbe szánt krémböl félreteszünk, és kivül is bekenjük vékonyan, de nagyon egyenletesen. Majd a tekercset fagyasztóba tesszük, akár egy éjszakára is, az után húzzuk át a glazúrral..

**a tükörfény máznak vannak még apróbb trükkjei, ezekre most nem térek ki. 

***ha mégsem vagy elég bátor hozzá, csodaszép eredmény lesz, ha ganach-sal öntöd le, 100 g étcsoki+100 g tejszin keveréke.


A felülmúlhatatlan piskótarecept a következö:

4 nagy (L) tojásfehérjét 100 g cukorral habbá verünk. 
Egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat.
Ezután beleforgatjuk 15 g kakó+70 g  Spar Univ. GM liszt keverékét, (VAGY SCHÄR lisztkeveréket)
végül a korábban felolvasztott, de már langyosra hült 48 g vajat is.

Egy sütöpapírral bélelt gáztepsibe öntjük a masszát, és mivel vékony lapról van szó, 210 fokon (alsó-felsö sütés) 8 percig sütjük.. (a torta verzió itt  található)
ezután kissé nyirkos konyharuhára borítjuk, lehúzzuk a sütöpapírt, és egy másik nyirkos (nem vizes) konyharuhával további felhasználásig letakarjuk..

A krém alap, amit érdemes akár elözö nap elkészíteni: 

2 tojás sárgáját, egy csokis pudingport, és 47 g cukrot elkeverünk és 300 ml tejben sürü krémmé fözzük.. Kihütjük.
Közvetlenül a tortába töltés elött 200 g vajjal/margarinnal kihabosítjuk..

A megsült piskótát megkenjük nutellával, megszórjuk kb 100 g apróra vágott sótlan földimogyoróval..
Erre kenjük kb fél cm vastagon a frissen vajjal kikevert csokikrémet..
Próbáljuk úgy kenni, hogy a kanál vagy spatula, amivel kenjük a krémet, mindig maradjon a nutellás rétegen, különben a krémmel felszedjük a nutellás-mogyorós rétegünket.

A rövedebb oldalánál kezdve szépen csavarjuk fel a tekercset, és hagyjuk kicsit dermedni a hütöben.. 2-3 evökanál krém kimarad, inkább kicsit vékonyabban kenjük meg a lapot.. Bár ha valaki nagyon  szereti a csokikrémet...

A mintás verziót technikailag úgy kell csinálni, ahogy itt olvashatod képekkel illusztrálva..

A mintázó tészta receptje - itt dupla adagban, hogy böven elég legyen, ha több színnel akarsz díszíteni:

2 tojásfehérje ( a sárgája bekerült a fenti krémbe)
80 g liszt (Gluténmentes, ha az kell)
60 g kristálycukor

ezt jól elkeverjük ( a fehérjét nem kell felverni) beleteszünk 40 g olvasztott és kihütött vajat, színezzük, és a leírtak szerint elkészítjuk a mintánkat.

 én ezt a mintát használtam: A4-es méretben.













 Én wilton 3-as kinyomócsövel ellátott nejlonzacskóba töltöttem a "krémeket". Ha nincs, vágjatok kb 3 mm-es lyukat a zacskó sarkából  vagy sarkán...

 






 Ha megvagyunk a mintával, a sütöpapírt a fagyasztóba tesszük, míg elkészítjük a piskótánkat. A papír maradjon egyenes!!
 

kivesszük a fagyasztóból a mintás sütöpapírunkat ( ami már szépen meg is fagyott, igy nem mozdul el a rajzunk) és a piskótamasszát kb 1 cm vastagon elterítjük rajta. 

210 fokon sütjük 8 percig.

 
   
De: ha marad csak a piskóta, bele baracklekvár...akkor sem fogunk mellélöni..  


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...