Friday 3 February 2017

A KENYÉR.

nem is kell hozzámondani, hogy gluténmentes..


Régen a legkedvesebb reggelim a jéghideg vajdarabok (igen darabok!!), friss kifli falatokkal. Aztán kenyérdarabokkal, aztán már a teljes kiörlésü magvas zsömlékkel...Hát én ezt mámorítóan finomnak találtam akkor 8 évesen, és most is.. Úgy tünik, nem nöttem ki...
Aztán kiderült a gluténérzékenységem, és odalett a jó kis reggelim..
Na de, ha ti nem akartok 6 évet várni, mire újra mennyei kenyeret kóstolhattok, hát íme...nem is olyan bonyolult!:

Bár nem a legolcsóbb kenyerek közé tartozik, és kevesbe hajaz a magyar puha fehér kenyérre..Sokkal inkább a németek frissen sült ropogós héjú kenyere lenne ez.. Arra még kevesen panaszkodtak..

Quinoa kenyér:
** máris megjegyzésekkel kezdjük:  quinoa lisztet nem nagyon lehet kapni, így én KÀVÉDARÁLÓval darálom le, meglehetösen finomra..kicsit grizes hatást kelt, de az nem nagy gond.Erre azért plusz 1/4 órát rá kell szánni.. Innen már megy minden, mint a karikacsapás... A quinoa szemeket elözöleg le kell öbliteni folyó vízzel, majd megszárítani. ezután daráljuk le, igy nem lesz kesernyés az íze..

**a  sütöedény nagyon fontos. el kell hogy birja a nagyon magas höfokot.. nekem magyar kacsasütö edényem van, olyan sötétkék mázas edény.. ez príma.. lehetne még csilivilibb vas mázas sütötálban is sütni, de ezek elég borsos áron kaphatók.. a kék kacsasütö edény szinte minden háztartási boltban fellelhetö..
**akinek nem süt csak a 250 fokig a sütöje,
** vagy nincs sütötálja,
a sütési protokoll a bejegyzés alján található.. de így a szuper ropogós réteg elvileg nem lesz olyan szuper ropogós..

Szóval a hozzávalók:
-250 g quinoa ledarálva
-180 g rizsliszt /teljes kiörlésü/
-200 g gluténmentes lisztkeverék (Schär mix B, vagy SPAR universal GM stb..bármi)
-20 g utifümaghéj (kb. 2 és fél puposabb evökanállal)
-2 cs. porélesztö
-1 lapos evökanál cukor
-1 tk örölt kömény
-14 g só ( 2 és fél teáskanál)
-80 g vegyes akármilyen mag(keverék) tökmag, napraforgó, szezám stb.
-300 ml nagyon szénsavas viz 2 evökanál almaecettel-én borecetet tettem ( kb 6%-os ecet legyen, ne a mi 10 vagy 20 % ecetünk)
-még 250-300 ml kézmeleg buborékos víz..

A vizek kivételével mindent egy tálba teszünk. Tálas mixer kelesztö karjával vagy kézi mixer kelesztö pálcikáival az elsö 300 ml ecetes vizet hozzáöntjük.
Nagyjából elkeverjük, majd hozzáöntjük a másik adag vizet..ezzel is elkeverjük.. A nokedlinál azért legyen sürübb a tészta.. Nagyon ragad, ezért én egy "habkártyával(szilikonlappal) szoktam körbe-körbe összegyúrni..
Mehet a kelesztötálba.
FONTOS. müanyag legyen, és legyen lezárható teteje. (Tupper ??)
Langyos helyen 1 órát kelesztjük.
aztán kivesszük a tésztát, nedves konyharuhával kibélelt, rizsliszttel beszórt szakajtóba tesszük, ha nincs ilyenünk, ugyanezt, csak kerekded müanyag tálba.Vizes kézzel finoman lesimitjuk,  Tovább hagyjuk kelni, míg láthatóan megnö a tésztánk.. ez lehet 2-3, akár 4 óra is, hömérsékletfüggö..

MOST  jön a nehezebb rész, a sütés..Mindent pontosan így kell csinálni..
Beállítjuk a sütöt alsó-felsö sütés 250 fokra..
Betesszük  a sütötálat és mellé ! a tetejét is... közben a kenyerünk még tovább kel.
Ha a sütö elérte a kellö höfokot, ami kb 20-30 perc..NAGYON óvatosan kivesszük a tálat a sötöböl, a tetejét olyan helyre tesszük, ami nem olvad meg alatta, és a forró edénybe emeljük sütöpapírostól a megkelt kenyeret.
Gyorsan rátesszük az edény tetejét, és még gyorsabban visszatesszük a sütöbe..
35 percig sütjük 250 fokon..
ezután levesszük a sütötál tetejét, visszatekerjük a höt 220 fokra, és még 30-40 percig sütjük..
Semmi pánik, nem kell nagyon nézegetni, meglehetösen sötét kérget kap, de nem feketét..
Aztán kivesszük a sütöböl, és másnap szeleteljük fel..

 **************HA nincs fedeles edényetek, akkor a sütés : 250 fok 30 percig, majd 25-30 perc 210 fokon..
ekkor kell egy edényben vizet tenni a sütö aljába,azt 20 perc múlva el kell távolítani.

Ilyenkor tényleg ROPOGÓS kérget kap.. 

Ha ez néha már unalmas, 250 fokon sütöm tetövel 20 percig, aztan 185 fokon kb.40-50 percig -sütöfüggö!!!


Fél centi vastagra szoktam szeletelni, és a fagyasztóban tárolom, Este mindig a másnapi 4-5 (6-7-8) szeletet veszem ki.
Ahogy minden gm kenyret, ezt is meg szoktam piritani, de csak a legenyhébb fokozaton.. Igazából ez csak átmelegíti, a héja szuper harsogóan ropog, a belseje pedig puha.. Jöhetnek a fagyos vajdarabkáim..

ÉLJEEEEN! Imádom!

Wednesday 1 February 2017

Nutellás mogyorós csokikrémes piskótatekercs


Avagy Krisztike szelet becsavarodva..

 Hát igen, két év után sikerült megszereznem Krisztike csodasütijének a receptjét. Megcsináltam gluténmentesen is, tényleg nagyon finom lett!
na de kellett egy kis csavar, a finom nutellás-mogyorós csokikrémes tölteléket egy kakaós piskótába rejtettem..
A bevonat csodaszép eredmény lesz, ha ganach-sal öntöd le, 100 g étcsoki+100 g tejszin keveréke.A ganache-hoz 100 g tejszínt felforralsz,leveszed a tüzröl !  majd 100 g apróra vágott étcsokit beleöntesz, és addig kevered míg a csoki el nem olvad, és szép sima masszát kapsz. Ezzel szép egyenletesen bevonhatod a cskercset.

A felülmúlhatatlan piskótarecept a következö:

4 nagy (L) tojásfehérjét 100 g cukorral habbá verünk. 
Egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat.
Ezután beleforgatjuk 15 g kakó+70 g  Spar Univ. GM liszt keverékét, (VAGY SCHÄR lisztkeveréket)
végül a korábban felolvasztott, de már langyosra hült 48 g vajat is.

Egy sütöpapírral bélelt gáztepsibe öntjük a masszát, és mivel vékony lapról van szó, 210 fokon (alsó-felsö sütés) 8 percig sütjük.. (a torta verzió itt  található)
ezután kissé nyirkos konyharuhára borítjuk, lehúzzuk a sütöpapírt, és egy másik nyirkos (nem vizes) konyharuhával további felhasználásig letakarjuk..

A krém alap, amit érdemes akár elözö nap elkészíteni: 

2 tojás sárgáját, egy csokis pudingport, és 47 g cukrot elkeverünk és 300 ml tejben sürü krémmé fözzük.. Kihütjük.
Közvetlenül a tortába töltés elött 200 g vajjal/margarinnal kihabosítjuk..

A megsült piskótát megkenjük nutellával, megszórjuk kb 100 g apróra vágott sótlan földimogyoróval..
Erre kenjük kb fél cm vastagon a frissen vajjal kikevert csokikrémet..
Próbáljuk úgy kenni, hogy a kanál vagy spatula, amivel kenjük a krémet, mindig maradjon a nutellás rétegen, különben a krémmel felszedjük a nutellás-mogyorós rétegünket.

A rövedebb oldalánál kezdve szépen csavarjuk fel a tekercset, és hagyjuk kicsit dermedni a hütöben.. 2-3 evökanál krém kimarad, inkább kicsit vékonyabban kenjük meg a lapot.. Bár ha valaki nagyon  szereti a csokikrémet...

A mintás verziót technikailag úgy kell csinálni, ahogy itt olvashatod képekkel illusztrálva..

A mintázó tészta receptje - itt dupla adagban, hogy böven elég legyen, ha több színnel akarsz díszíteni:

2 tojásfehérje ( a sárgája bekerült a fenti krémbe)
80 g liszt (Gluténmentes, ha az kell)
60 g kristálycukor

ezt jól elkeverjük ( a fehérjét nem kell felverni) beleteszünk 40 g olvasztott és kihütött vajat, színezzük, és a leírtak szerint elkészítjuk a mintánkat.

 én ezt a mintát használtam: A4-es méretben.













 Én wilton 3-as kinyomócsövel ellátott nejlonzacskóba töltöttem a "krémeket". Ha nincs, vágjatok kb 3 mm-es lyukat a zacskó sarkából  vagy sarkán...

 






 Ha megvagyunk a mintával, a sütöpapírt a fagyasztóba tesszük, míg elkészítjük a piskótánkat. A papír maradjon egyenes!!
 

kivesszük a fagyasztóból a mintás sütöpapírunkat ( ami már szépen meg is fagyott, igy nem mozdul el a rajzunk) és a piskótamasszát kb 1 cm vastagon elterítjük rajta. 

210 fokon sütjük 8 percig.

 
   
De: ha marad csak a piskóta, bele baracklekvár...akkor sem fogunk mellélöni..  


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...