Friday 12 December 2014

Step by step vajas keksz csoki transzfer fóliával díszítve

Azoknak, akik kedvet kaptak ilyen különleges, egyedi ám mégis nagyon egyszerü keksz elkészítéséhez. A csokitranszfer-fólia felhasználásának egyik módja (a többi rengeteg egyéb ötlet mellett- söt ha valakinek újszerü minta vagy felhasználási javaslat jutna eszébe, he hezitáljon, jelentkezzen ötletével a FB oldalamon.)










 A csokiba mártott kekszet rácsra/ sütöpapírra helyezzük, és a kivágott transzferfóliát MATT oldalával lefelé a kekszre tetsszük. Óvatosan rányomjuk, hogy mindenütt érintkezzen a csokival.





 A fejjel lefelé módszer:

alul van a csokitranszfer, és csokiba mártott kekszet óvatosan rátesszük. Majd addig nyomjuk a kekszet finoman, míg a csoki éppen a süti széléig nem fut.

ne lapítsuk ki teljesen, a fólia és a keksz között azért maradjon csoki!!




Így járunk, ha fordítva tesszük a fóliát a csokira...


 FONTOS!  A fehér csoki rémesen lassan dermed. Adjunk neki inkább egy napot, és közben ne nézegessük, próbálgassuk, jó -e már, mert tuti mehet a kukába az egész. Higyjétek el, tudom...



 Hoppá! Igy járunk, ha a fólia fényes fele érintkezik a csokival.
MINDIG A MATT FELÜLETRE KERÜLJÖN A CSOKI / A MATT OLDALT NYOMJUK ÓVATOSAN A CSOKIS FELÜLETRE!


A túlfolyt és megdermedt csokit egy éles vékony pengéjü késsel / szikével körbevágjuk. Ha látszik a minta körvonala és ez nem mutat túl jól, finoman és lazán egyszerüen lekaparjuk.

KÉSZ!! 
Jó móka nem?

Thursday 11 December 2014

Piskóta karácsonyi mintával pisótatekercsnek Gluténmentesen( is)


UPDATE ! 4 nap után épp ki akartam dobni a hütöböl, amikor ráfanyalodtam. Bár GM, nem volt se szárazabb, se " fojtósabb, mint újkorában. 

Még ki sem hült a végeredmény, de a rajtam karácsonyfadíszként csüngö gyerköc éppen alszik, ezért itt a gyors recept.
Úgy tünik sikeres ötvözete lett a modern áámerikai sütödének és Péter Jánosné idötlen-idötálló recepteskönyvének.

 Az alapihlet a bájos amerikai Raiza Costa blogjából való ( egyszerüen imádom!!) a recept maga pedig a szupergyors-egyszerü-kakaós-diós piskóta recept piskótatekercsnek sütve.

Szóval: hozzávalók a minta alapanyagául szolgáló keverékhez Raizától:

1 tojásfehérje
40 g liszt ( ha kell GM)
30 g kristálycukor

ezeket összeöntjük, jól elkeverjük, és beleteszünk még 20 g szobahömérsékletü vajat is.

Jelen esetben amintához igazodva 2/3 - 1/3 arányban (kb) elosztottam, és ételfestékkel ( gyümölcspép stb) a kisebb részt pirosra, a nagyobbat zöldre festettem. Nagyon pici festék is elég! 

Én wilton 3-as kinyomócsövel ellátott nejlonzacskóba töltöttem a "krémeket". Ha nincs, bánja kánya, vágjatok kb 3 mm-es lyukat a zacskó sarkából  vagy sarkán vagy ... remélem értitek.

A tepsim mérete : 29x 42 cm. Pontosan ekkora sütöpapírt a tepsibe vágok. Egyik fele alá teszem az A4-es lapot, amire célszerü elörajzolni a mintát. ( vigyázat, ha szöveget irunk, a tükörképre lesz szükségünk!)
Én most nem tettem, de meg is bántam, sokkal egyszerübb dolgom lett volna elörajzolással.

Ha megvagyunk a mintával, a sütöpapírt a fagyasztóba tesszük, míg elkészítjük a piskótánkat. A papír maradjon egyenes!!


A szuper egyszerü kakaós -diós piskóta 

6 egész tojást habbá verünk 200 g porcukorral. 
Kimérünk 50 g darált diót, 50 g kakaót leszitálva, 100 g lisztet ( akár gluténmentes lisztkeveréket (SPAR ) szintén átszitálva.
A tojásos cukros habhoz adunk 1 ek rumot, majd szépen lazán belekeverjük a diós-kakaós -lisztes elegyet. Lazán elkeverjük.

kivesszük a fagyasztóból a mintás sütöpapírunkat ( ami már szépen meg is fagyott, igy nem mozdul el a rajzunk) és a piskótamasszát kb 1 cm vastagon elterítjük rajta.


FIGYELEM! igazából a massza kb felét használtam el, a maradékot kb. 9 muffinkapszliba osztottam, és a piskótalap után megsütöttem..

180 fokon sült, viszonylag rövid ideig (kb 10 perc??). Ha megsült, kiborítjuk porcukrot szitálunk rá lehellet vékonyan, és én elkezdtem a rövidebb oldalánál felcsavarni- ahol NINCS minta!! 

Közben fokozatosan nagyon óvatosan huztam le a sütöpapirt a tésztáról. Ami éppen nem volt egyszerü, mert bizony nekem úgy tünt, eléggé ragadt a papír a piskótára. Ilyen vékony lap esetében ez bizony sokkal jobban feltünt..
Feltekertem, hülni hagytam.

És most elöször elkészítettem a krémet, amit Péter Jánosné eredetileg a sütihez rendelt.:

150 g héj nélküli darált mandulát 50 ml felforralt vaníliás cukros tejjel leforrázunk. Belekeverünk 1 ek. rumot (dee, kell az bele..) és hülni hagyjuk.
Kihabosítunk 150 g vajat 150 g porcukorral, majd a kihült madulás keveréket is beledolgozzuk.
A kihült tekercset kitekerjük, és a vajas krémünket rákenjük, majd visszatekerjük. Újra hülni hagyjuk.
Persze lehetne fehér csokis ganache-t eperdarabokkal készíteni töltelékként, ahogy Raiza, vagy mascarponés tejszínes krémmel tölteni, de én akartam egy klasszikus nagymama-féle finom krémet kipróbálni. Ha megkóstoltam, jelentkezem ;-)

UPDATE: szóval a krémmel jól mutat, de én a kakaós meg a diós piskótát baracklekvárral szeretem.

Thursday 4 December 2014

Fa torta születésnapra / Tree bark Cake

A torta története elég hosszú, idöhiány miatt kicsit késöbb mesélem el, de ígérem bepótolom. Egy különleges kakaós receptet próbáltam ki, aminek az eredménye egy szokatlanul puha, kissé már nedvesnek ható textúra, ami nem "cuppan" a szádban, nem ragad a szájpadlásodra, és a harmadik napon is szuper frissen sült érzést ad. A töltelék karamell- és csokikrém, svájci vajkrém alapból.
 A leejtett felsö torta, és a vajkrém ( a bizonyos swiss meringue) második élete ( hiába, a tortás-élet mindig a legnagyobb stresszben tartogat újabb meglepetéseket...amiböl persze tanulni lehet :-( 
hamarosan itt, a blogon.... és remélhetöleg nem a konyhátokban!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...